Boudoirfotografie

Tips voor boudoirfotografie

Verleidelijk hoeft niet moeilijk te zijn

Zin om je fotografie skills uit te breiden met een verleidelijk tintje? Probeer dan eens boudoirfotografie. De term boudoir (spreek uit als: boedwaah) werd vroeger gebruikt om de kamer aan te duiden waar de vrouw des huizes zich kon terugtrekken. Deze kamer was vaak elegant ingericht en lag naast de slaapkamer van de vrouw, zodat zij zich in alle rust kon wassen en kleden. Al sinds het ontstaan van de term, wordt boudoir geassocieerd met lust en verleiding. Ook in de huidige boudoirfotografie. Bij boudoirshoots worden vrouwen (of mannen) schaars gekleed op de gevoelige plaat vastgelegd. Het resultaat is een collectie zwoele, verleidelijke foto’s.

Hoewel het resultaat er goed uitziet, kom je bij boudoirfotografie best wat obstakels tegen. Zo kan het superongemakkelijk zijn om met een bloot model op de set te staan, moet je dat model zich op haar gemak laten voelen en moet je goede aanwijzingen geven. Om je daarbij te helpen, geven we jou hier wat tips, zodat je de wereld van boudoirfotografie kunt gaan ontdekken.

1. Vraag toestemming

Tijdens een boudoirshoot stelt je model zich ontzettend kwetsbaar op. Ze heeft bijna geen kleding aan en moet zo verleidelijk mogelijk voor de camera van een vreemde poseren. Dat voelt al gauw alsof je in je ondergoed op een drukke winkelstraat staat. Ongemakkelijk dus. Zeker als je model hier geen ervaring mee heeft, is dat flink lastig. Daarom is het belangrijk dat jij je zo professioneel mogelijk opstelt. Het komt tijdens een shoot wel eens voor dat je een arm moet verplaatsen of het haar van je model net iets anders moet doen voor een goede foto. Raak je model dan nooit zomaar aan, maar vraag altijd toestemming. Zo creëer je meer vertrouwen, waardoor je model zich meer op haar gemak voelt.

2. Gebruik de juiste termen

Toegegeven, op het gebied van termen komen vrouwelijke fotografen met meer weg dan mannelijke fotografen. Als vrouw is het toch sneller oké om tegen een andere vrouw te zeggen dat ze haar kont meer naar achteren moet bewegen. Toch kun je ongemakken beter voorkomen door de juiste termen te gebruiken. Wil je dat je model haar billen anders positioneert? Probeer aan te geven hoe ze haar heupen moet bewegen om jouw doel te bereiken. Wil je dat jouw model haar borsten een andere kant op beweegt? Probeer aan te geven hoe ze haar schouders en bovenlichaam moet kantelen. Regel is: termen als tieten en kont zijn verboden, tenzij het model er zelf over begint en je zeker weet dat ze comfortabel is met die termen.

boudoir fotografie

3. Experimenteer met belichting

Veel boudoirfotografen vinden het prettig om foto’s te maken bij natuurlijk licht, maar ook bij natuurlijk licht kun je afwisselen. De drie meest gebruikte lichtsituaties bij boudoirshoots zijn frontlight, backlight en silhouet. Deze drie soorten belichting geven allemaal een ander resultaat en benadrukken op verschillende manieren het lichaam van je model. Leer daarom wat deze soorten zijn en waarvoor je ze gebruikt.

frontlight boudoir

Frontlight

backlight boudoir

Backlight

silhouet boudoir

Silhouet


Frontlight

Frontlight is perfect voor foto’s waarbij je de aandacht naar het gezicht van jouw model wilt trekken. Bij frontlight zorg je ervoor dat je als fotograaf met je rug naar de muur staat en dat je model richting het raam kijkt, zodat het zachte daglicht het model mooi verlicht. Bij deze belichting zul je zien dat de ogen van je model gaan stralen, waardoor het gezicht opvalt.

frontlight illustratie


Backlight

Backlight is ideaal voor foto’s waarbij je de vormen van het lichaam van je model wilt benadrukken. Bij backlight vorm je als fotograaf een driehoek met de lichtbron en het model. Dit kan zowel verticaal als horizontaal. Doordat je een driehoek vormt, vormt het licht mooie schaduwen op het lichaam die bijvoorbeeld de lijnen van de sleutelbenen of rug benadrukken.

Ook binnen backlight valt er af te wisselen. Als de fotograaf in de illustratie verder naar links zou staan, wordt de hoek van de driehoek waar de fotograaf zich bevindt scherper. Bij een scherpere hoek worden de contrasten tussen donker en licht extra vergroot, doordat de schaduwen anders vallen. Dit is vooral mooi wanneer je bijvoorbeeld de benen van je model wilt benadrukken. Maakt de fotograaf in de illustratie de hoek stomper door verder naar rechts te staan, dan wordt het licht gelijkmatiger over het model verdeeld. Dit levert een ander resultaat op. We raden je dan ook aan om veel verschillende hoeken te proberen.

 

backlight illustratie


Silhouet

Als je mysterie toe wilt voegen aan je foto, is silhouet de oplossing. Omdat de kijker weinig informatie uit de foto kan halen, kan zijn fantasie de vrije loop laten. Om een silhouet te creëren, moeten de lichtbron, het model en jij als fotograaf een rechte lijn vormen. Doordat je in de richting van een felle lichtbron fotografeert, zal het model een donkere silhouet vormen.

silhouet illustratie


4. Geef aanwijzingen

Als je model geen ervaring heeft met poseren, is het belangrijk dat jij de juiste aanwijzingen geeft. Daarom is het slim om zelf ook te oefenen met poseren, zodat je een aantal vaste poses hebt waar je op terug kunt vallen. Op sites als Pinterest kun je inspiratie opdoen. Als je zelf genoeg poses kent, weet je precies wat jouw model moet doen om de pose aan te nemen. Vergeet niet dat het model niet precies weet hoe zij er in een bepaalde pose uitziet. Jij bent degene met de camera, dus jij vertelt het model hoe ze haar armen moet houden en waar ze haar benen moet laten. Probeer hierbij ook zo positief mogelijk te zijn. Zeg niet: “Dit ziet er niet goed uit, het moet zo,” maar zeg: “Dit is goed, maar het zou nog beter zijn als je het zo doet.” Zo zorg je voor meer zelfvertrouwen bij je model.

5. Geef je model zelfvertrouwen

We hebben het er al een paar keer over gehad, maar zelfvertrouwen is van groot belang bij een boudoirshoot. Het maakt niet uit hoe je model eruit ziet, bij boudoir gaat het erom dat ze op haar mooist wordt vastgelegd. Maak daarom geen opmerkingen over het lichaam, maar probeer ervoor te zorgen dat jouw model gaat geloven dat zij mooi is zoals ze is. Zeg daarom ook nooit dat het er beter uitziet na bewerking, maar benadruk dat de foto’s er zelfs zonder bewerking al mooi uitzien. Blijf ook tijdens de shoot positieve feedback geven door te zeggen dat de foto’s er mooi uitzien en af en toe een sneak peak te geven. Zo zorg je ervoor dat jouw model vol zelfvertrouwen kan poseren.

Je weet nu de belangrijkste basistips met betrekking tot boudoirfotografie. Tijd om ermee aan de slag te gaan! Als beginnende boudoirfotograaf is het verstandig om niet meteen betaalde shoots in te plannen. Oefening baart immers kunst. Probeer daarom eerst eens om gratis voor bekenden te fotograferen. Zo leer je de kneepjes van het vak en doe je uiteindelijk vol zelfvertrouwen betaalde shoots. Ben je geen professional? Ook dan zijn deze tips natuurlijk leuk om thuis een keer uit te proberen ;)

Meer inspiratie opdoen?

Bekijk ook eens deze pagina's vol fotografietips:

Alle blogs