Tips voor een geslaagde close-up van een auto

Tips voor een geslaagde close-up van een auto

De glorieuze Spirit of Ecstasy voorop een Rolls-Royce, de iconische dubbele grill van BMW of de vleugeldeuren van een Lamborghini. Een auto barst van de bijzondere details. Reden genoeg om deze te belichten met een mooie close-up foto. We geven je de nodige inspiratie en helpen je op gang met enkele nuttige tips.

Thuisopdracht AutoFocus

Doe mee aan de Thuisopdracht van onze serie AutoFocus en maak kans op mooie prijzen! De opdracht luidt: Maak een close-up van een onderdeel van de auto. Stuur jouw mooiste foto in voor 10 augustus 12:00.

Inspiratie | Tips

Inspiratie

Lamborghini close-up

Het typische scherpe en agressieve lijnenspel van de Lamborghini komt hier mooi naar voren. Je hebt eigenlijk het logo niet eens nodig om het merk te herkennen, de foto spreekt boekdelen.

Embleem close-up

Door de keuze van een zeer korte scherptediepte wordt de focus extra gelegd op het rode gedeelte van het embleem. De rest krijgt door het grote diafragma een prachtige bokeh.

Porsche close-up

Herkenbaar uit duizenden: de ronde koplamp van Porsche. Een mooi voorbeeld van het in beeld brengen van een kenmerkend detail.

Bentley close-up

Een schitterende close-up van het opstaande embleem van Bentley. In dit geval werkt de reflectie in de lak juist zeer goed.

Kilometerteller close-up

Door er bewust voor te kiezen een deel van het stuur in beeld te plaatsen wordt diepte gecreëerd en krijgt de close-up meer context.

Nissan close-up

Een groot diafragma zorgt voor een mooie bokeh op de voor- en achtergrond. Door zowel het voorste als achterste wiel in beeld te brengen ontstaat er bovendien een prettige kijklijn in de foto.

Deurgreep close-up

Deze foto is meer dan alleen de vintage deurgreep. Het subtiele inkijkje naar het interieur met het stijlvolle bruine leer completeert de foto. Door het gebruik van een polarisatiefilter zijn reflecties geëlimineerd.

Tips

Met bovenstaande voorbeelden ben je misschien al op ideeën gekomen. Hieronder toch nog enkele tips waarmee jij aan de slag kan met het vastleggen van een close-up van een auto.

Zoek naar de kenmerkende details

Kijk goed naar wat de auto voor je lens onderscheidt van andere auto’s. Dit kan overal inzitten, maar denk bijvoorbeeld aan de velgen, de koplampen, de grill, een embleem, een bijzonder lijnenspel of bepaalde details in het interieur. Gebruik deze details in je voordeel.

Geef je foto context

Het onderwerp van jouw close-up staat natuurlijk niet op zichzelf. Het maakt deel uit van het grotere geheel: de hele auto. Speel met de compositie zodat je het onderdeel in een context plaatst. Een voorbeeld hiervan is door gebruik te maken van een doorkijkje. Op deze manier zorg je dat je een compleet plaatje schiet.

Bepaal de juiste invalshoek

Aansluitend op de compositie is ook de invalshoek belangrijk. Kijk vanaf welke hoek het detail er het beste uitkomt. Vaak is het niet zo mooi om het onderwerp recht van voren te fotograferen omdat de foto dan erg ‘plat’ wordt. Probeer bijvoorbeeld eens te verrassen door vanuit een laag standpunt omhoog te fotograferen. Het zicht vanuit ooghoogte kennen we tenslotte allemaal al.

Speel met de scherptediepte

Om de focus van de kijker extra op het onderwerp te leggen is het belangrijk om te spelen met de scherptediepte. Een korte scherptediepte, door gebruik te maken van een groot diafragma, levert schitterende bokeh voor en achter je onderwerp op. Hierdoor trek je de aandacht van de kijker direct naar de juiste plek.

Elimineer alle afleidingen

Een geslaagde close-up is doorgaans zo clean mogelijk. Alle aandacht moet gaan naar dat ene onderwerp op jouw foto. Daarom wil je een beeld schieten zonder onnodige afleiding. Een goede tip: gebruik een telelens. Omdat de kijkhoek zeer klein is met een telelens zie je over het algemeen minder andere storende elementen op de foto.

Gebruik een polarisatiefilter

Met een circulair polarisatiefilter zorg je ervoor dat irritante reflecties in de lak verleden tijd zijn. Ook kun je hem goed inzetten bij het fotograferen van een raam. Waar je met het blote oog reflecties ziet, kijk je met het filter door het raam. Bijkomend voordeel: het filter geeft je foto ook nog eens meer contrast en zorgt ervoor dat de kleuren gaan sprankelen.



Basiscursus Sport & Actie

Wil jij op een praktische manier leren sport en actie leren vast te leggen? Volg dan onze online cursus! In deze basiscursus krijg je een kijkje achter de schermen bij professionele fotografen. Onder anderen Nederlands bekendste autosportfotograaf Frits van Eldik geeft je tips over het spannend in beeld brengen van auto- en motorsport.

> Volg cursus