Bewegende auto fotograferen

Tips voor het fotograferen van auto's in beweging

Of een auto nu bedoeld is om je van A naar B te vervoeren of zo snel mogelijk rond een circuit te gaan, ze hebben sowieso één ding gemeen: je legt ze in volle glorie vast als ze in beweging zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat die beweging goed te zien is op jouw foto? We geven je enkele tips en tricks om mee aan de slag te gaan.

Als autoliefhebber heb je vast wel eens een kiekje gemaakt met je telefoon van een mooie sportauto die voorbij rijdt. Leuk voor de herinnering, maar de snelheid spatte waarschijnlijk niet van de foto. Dit heeft alles te maken met een te snelle sluitertijd die alle beweging doet ‘bevriezen’. Deze manier van fotograferen kan zeker van pas komen bij autofotografie, maar om de beweging te benadrukken kies je beter voor andere camera-instellingen. We vertellen je over twee technieken voor het vastleggen van bewegende auto’s: het panning shot en het rig shot.

Panning shot | Rig shot | Bonustip | Basiscursus Actiefotografie

Panning shot

Bij een panning shot is de auto scherp en de achtergrond bewogen. Hierdoor lijkt het alsof de auto door de foto heen beweegt. Dit zorgt ervoor dat de beweging van de auto wordt benadrukt en er een bijzonder effect ontstaat.

Hoe maak ik een panning shot?

De naam zegt het al een beetje. Je maakt een pan-beweging met je camera, wat inhoudt dat je de camera meebeweegt met de auto. Doordat je meebeweegt, komt de auto scherp in beeld, terwijl de achtergrond bewegingsonscherpte krijgt. Probeer er wel voor te zorgen dat je zijwaartse beweging stabiel is en dat je als het ware een rechte, horizontale lijn volgt. Zo krijg je de mooiste resultaten.

Panning shot

Hoe stel ik mijn camera in voor een panning shot?

Zet je camera in de shutter priority modus. In deze modus kun je je richten op de sluitertijd, zonder je teveel zorgen te maken over de overige instellingen. Er is geen vaste sluitertijd die altijd werkt. De sluitertijd is onder andere afhankelijk van de snelheid van je onderwerp en de mate van onscherpte die je in de achtergrond wilt zien. Daarnaast zet je de autofocus op de continue stand en kies je voor burstmodus.

Praktische tips voor het maken van een panning shot

  • Experimenteer met de sluitertijd en wees niet bang fouten te maken. Begin bijvoorbeeld met 1/60, kijk wat dat met je shot doet en pas daarna je sluitertijd omhoog of omlaag aan.
  • Volg de auto al voordat je begint met schieten. Zorg dat je de auto al in je zoeker hebt en alvast meebeweegt. Op deze manier is de beweging vloeiender en behaal je betere resultaten.
  • Zet de beeldstabilisatie van de lens uit. Deze zal zijn best doen de beweging te minimaliseren, en dat willen we nu juist net niet. Als je een lens hebt met een modus voor alleen horizontaal stabiliseren, kan je deze wel gebruiken.
  • Gebruik een monopod voor horizontale stabilisatie. Dit helpt je voor een stabiele zijwaartse beweging over een rechte, horizontale lijn.
  • Maak veel foto’s achter elkaar door middel van de burstmodus. Zo is de kans op een scherp exemplaar een stuk groter. De onscherpe, minder geslaagde foto’s filter je er later weer uit.
  • Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Veel van je foto’s zullen mislukken, maar oefening baart kunst. Ga gewoon eens langs een autoweg staan en verfijn je techniek.

Rig shot

Een rig shot is een foto gemaakt door middel van een rig verbonden aan de auto. Het kost wat meer tijd, moeite en geld om mee aan de slag te gaan, maar je onderscheidt je van andere fotografen.

Hoe maak ik een rig shot?

Voor het maken van een rig shot plaats je je camera op een rig. Een basis uitvoering van een rig bestaat uit zuignappen, een (lange) buis en een (flexibele) arm met balhoofd voor het koppelen van je camera. Door middel van de zuignappen wordt de rig bevestigd aan de auto. Door de lange buis hangt de camera op zo’n afstand van het voertuig dat deze volledig in het shot past, zeker wanneer je een groothoeklens gebruikt. De zichtbare rig verwijder je later in Photoshop.

Rig shot

Hoe stel ik mijn camera in voor een rig shot?

Net als bij een panning shot kies je voor een langzame sluitertijd om snelheid in de foto te creëren. Dit kan zelfs oplopen tot enkele seconden. Scherpstellen doe je nadat je de camera op zijn plek hebt bevestigd en deze niet meer van positie verandert. Heb je eenmaal de juiste focus, zet dan de autofocus uit om te voorkomen dat de focus per ongeluk verspringt. Je kunt de camera natuurlijk niet meer met de hand bedienen, dus zorg dat hij gekoppeld is met een afstandsbediening.

Praktische tips voor het maken van een rig shot

  • Duw de auto terwijl de motor uit staat (en in neutraal). Een geslaagde rig shot geeft de illusie dat de auto hard rijdt, maar dit is helemaal niet nodig. Zo lang je maar de juiste sluitertijd kiest. Een draaiende motor zorgt alleen maar voor ongewenste vibraties.
  • Experimenteer voor de juiste compositie. Schuin van voren of achteren werkt vaak beter dan recht van de zijkant. Denk ook na over de hoogte van de camera.
  • Gebruik een ND-filter. Het kan voorkomen dat je sluitertijden zo hoog oplopen dat een ND-filter van pas komt om het aanwezige licht te blokken en overbelichting te voorkomen.
  • Maak eens een foto terwijl de auto een bocht maakt voor een extra bijzonder effect.
  • Positioneer de rig zo dat je zo min mogelijk details hoeft te klonen in Photoshop wanneer je de rig uit de foto verwijdert.
  • Wees bewust van wat er mis kan gaan. Bevestig alles zorgvuldig om schade aan je camera of auto te voorkomen. Je wilt niet hebben dat de camera loskomt en op het asfalt terechtkomt.

Bonustip: car-to-car shot

Er komt veel kijken bij het maken van een rig shot. Gelukkig kan je een zelfde soort foto ook op een goedkopere en simpelere manier maken. Wat heb je nodig? Twee auto’s met bestuurders die op elkaar afgestemd zijn en een vaste hand. Vanuit de ene auto fotografeer je de andere. Sluitertijden van meerdere seconden zoals bij een rig shot gaan hier niet lukken, maar met sluitertijden rond 1/50 krijg je al een schitterend bewogen achtergrond. De professionele en gelikte look van een rig shot zal je er niet snel mee evenaren, maar het is zeker het proberen waard.

Let op: Doe dit alleen in gecontroleerde omgevingen of locaties waar het rustig is. Zorg ervoor dat beide bestuurders te allen tijden hun ogen op de weg houden en hun handen aan het stuur.

Rig shot alternatief



Basiscursus Sport & Actie

Wil jij op een praktische manier leren sport en actie leren vast te leggen? Volg dan onze online cursus! In deze basiscursus krijg je een kijkje achter de schermen bij professionele fotografen. Onder anderen Nederlands bekendste autosportfotograaf Frits van Eldik geeft je tips over het spannend in beeld brengen van auto- en motorsport.

> Volg cursus