Eerste telescoop

Handige tips voor het aanschaffen van je eerste telescoop

Het kopen van je eerste telescoop kan best een grote stap zijn, zeker als je niet precies weet wat alle termen precies betekenen, wat de mogelijkheden zijn en wat voor apparatuur er beschikbaar is. Celestron heeft bijvoorbeeld al een heel groot assortiment. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste telescoop voor jou zetten wij hieronder een aantal tips op een rijtje.  

Tip 1: Begin met oriënteren

Wanneer je geïnteresseerd bent in het observeren van onderwerpen of fotograferen van astronomie en al specifiek in een telescoop, dan is het goed om eerst voldoende informatie te verzamelen; welke types zijn er, wat zijn de beste accessoires en wat kan je waarnemen met een telescoop? Zo kom je erachter wat belangrijk is voor anderen en krijg je gevoel bij de kwaliteit, gebruiksgemak en extra functies van een telescoop.

Tip 2: Optische buis of complete set

Bij het kopen van jouw eerste telescoop kan je er op letten of je een complete set aanschaft, of alleen de optische buis. Dit betekent dat je alleen de telescoop zelf koopt, zonder statief of bijbehorende accessoires. Voor je eerste telescoop is het handig als je een set aanschaft waarmee je direct klaar bent om te observeren, dus inclusief een statief.

Tip 3: Gebruik hem voor andere toepassingen

Als je je afvraagt of je jouw telescoop ook kunt gebruiken voor het observeren en fotograferen van bijvoorbeeld vogels en andere onderwerpen in de natuur, dan is het antwoord hierop; absoluut! Veel nachtelijke waarnemers (meestal diegene met kleinere telescopen) gebruiken hun telescoop ook voor het observeren van bijvoorbeeld vogels overdag. Hiervoor heb je dan wel een omkeeroculair nodig dat je beeld rechtop zet, aangezien het beeld door je telescoop ondersteboven wordt weergegeven.

Tip 4: Zorg voor een stabiele basis

Naast de optische kwaliteit van een telescoop is het ook zeer belangrijk dat het op een stevige en stabiele basis staat. Zo kan je nog de beste telescoop hebben, als het hard waait en de telescoop zelf beweegt veel heen en weer dan zal dit jouw observatie verstoren. Houd er dus rekening mee dat je een goed statief aanschaft dat zorgt voor voldoende stabiliteit, ook als je in de buitenlucht bent en het wat harder waait.

Tip 5: GoTo-telescoop

Als je automatisch op een bepaald onderwerp wilt blijven richten tijdens het fotograferen, kan je kiezen voor een zogenaamde ‘GoTo-telescoop’. Dit type telescoop heeft een monteringssysteem die door een motor of motoren worden aangedreven en wordt bestuurd door een ingebouwde computer. Hierdoor kan je vooraf programmeren op welke astronomische objecten je wilt richten, zodat de telescoop deze automatisch volgt.

Tip 6: Zorg voor elektriciteit

Bij sommige telescopen, zoals de bij punt vijf genoemde GoTo-telescoop, heb je elektriciteit nodig. In de meeste gevallen gebruiken deze telescopen gelijkstroom voor de motor, wat betekent dat je batterijen kunt gebruiken (inclusief die in je auto). Met behulp van een adapter kan je jouw telescoop ook aansluiten op een stopcontact.


Tip 7: Gebruik de juiste accessoires

Accessoires zijn vaak een belangrijk onderdeel van je uitrusting als je gaat observeren en zeker als je met jouw telescoop wilt fotograferen. Zo kan je de beste telescoop ter wereld hebben, als je er niks door kunt zien dan heb je er natuurlijk niets aan. Bovendien kunnen accessoires een mooie toevoeging zijn om jouw mogelijkheden te vergroten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Barlowlens om de brandpuntsafstand te vergroten, een omkeeroculair om het beeld rechtop te zetten, een volgmotor of verschillende kleurenfilters. Voor astrofotografie zijn een T2-ring en camera-adapter de meest gebruikte accessoires om je camera aan de telescoop te koppelen.

Tip 8: Oefening baart kunst

Als je een keuze hebt kunnen maken in wat voor telescoop voor je het meest geschikt is en je hebt jouw uitrusting bij elkaar, dan heb je al een grote stap gezet om te kunnen beginnen met fotograferen. Je kan het nu allemaal gaan uitproberen en gaan uitzoeken wat de beste locaties zijn voor bijvoorbeeld het zien van de meeste sterren. Hier is uiteraard veel informatie over te vinden op internet, maar ook in boeken en zelfs astronomie clubs waar je terecht kunt voor informatie, excursies en evenementen. Maar bovenal is het belangrijk om veel te oefenen, want oefening baart kunst. Vaak is het een kwestie van het zoeken naar de juiste instellingen en dan krijg je vanzelf een geslaagde foto.

Tip 9: Probeer en ontdek!

Hoewel je telescoop het best geschikt is voor een bepaald type object, kan je alles bekijken met elke willekeurige telescoop. Dus waarom zou je dan ook niet alles proberen? Vaak zeggen mensen dat ze alleen planeten of sterrenstelsels fotograferen, maar het zou zonde zijn om een totale maansverduistering, een heldere komeet of een rijke meteorenregen aan je voorbij te laten gaan. De maan heeft honderden doelen op de steeds veranderende oppervlakte en zelfs met een klein bereik kan je de meeste van hen zien. De planeten brengen veel tijd door in de vroege avondhemel, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden bekeken. Elke maand een korte rit in de nacht kan tientallen sterrenstelsels opleveren. Terwijl je ze allemaal meeneemt, zal je je zeker vergapen aan het schitterende universum en de rijkdom van de hobby die je hebt gekozen.

Terug naar de overzichtspagina