Leer van anderen en leer fotograferen met metadata!
Wanneer je een foto maakt, bestaat het bestand uit meer dan alleen ‘het beeld’. Er zit ook data van onschatbare waarde achter, zoals de instellingen en de gear. Wil jij weten wat je hiermee kunt en hoe je met deze informatie je eigen foto’s kunt verbeteren? Wij geven antwoord op vijf vragen.
Wat is metadata? | Waar kun je metadata vinden? | Wat kan je leren van je eigen metadata? | Hoe kun je met de metadata van anderen je eigen foto's verbeteren?
Metadata is de informatie achter de foto. Denk bijvoorbeeld aan de camera en lens waarmee de foto geschoten is, maar ook de instellingen die je hebt gebruikt, zoals sluitertijd, diafragma en ISO-waarde, worden bij de metadata opgeslagen. Bij de meeste camera’s en smartphones gebeurt dit automatisch.
Leuk dat al die data bestaat, maar waar kun je het eigenlijk vinden? Het staat immers niet over de afbeelding heen geschreven. Er zijn verschillende soorten metadata, maar in deze blog gaan we het hebben over de data die wordt opgeslagen als exif en IPTC. Dit zijn de technische gegevens die een camera automatisch bewaart in een jpeg- of raw-bestand. Deze gegevens kun je vinden door naar in de ‘Verkenner’ (Windows) of ‘Voorvertoning’ (Apple) naar de foto te gaan. Wanneer je vervolgens op de rechtermuisknop klikt bij de foto en kiest voor ‘eigenschappen’, vind je de details van de foto. Dat ziet er zo uit:
De metadata is handig om te gebruiken om bijvoorbeeld je foto’s te ordenen. Soms bevat de metadata ook de locatie van waar de foto is genomen. Deze locatie kun je dan gebruiken om de foto’s te sorteren op locatie en vervolgens ook op dag en tijdstip. Daarnaast kun je de metadata (van anderen) gebruiken om je foto’s te verbeteren.
Wanneer je naar metadata kijkt, zie je een heleboel gegevens. Eén van de eerste gegevens die je tegenkomt, is de locatie. Hier kun je precies zien waar de foto’s zijn gemaakt. Dit is bijvoorbeeld handig bij dierenfotografie, zodat je weer terug kunt gaan naar het gebied waar je een gaaf dier tegenkwam.
Als je naar je foto’s kijkt, zie je als je kritisch kijkt soms wel wat imperfecties. Misschien is een foto niet scherp? Dan zie je bijvoorbeeld in de metadata terug dat de sluitertijd te lang was. Is de foto overbelicht? Dan kun je in de metadata kijken naar de belichtingsdriehoek (ISO, diafragma en sluitertijd). Misschien zie je juist ruis terug op de foto. Dan was de ISO-waarde te hoog. Door op deze manier kritisch naar je eigen foto’s en vervolgens de metadata te kijken, kun je leren en weet je waar je de volgende keer op moet letten!
Wij delen op ons Instagramaccount regelmatig foto’s met de instellingen van de maker. Maar wat kun je hier eigenlijk mee? Laten we als voorbeeld een aantal foto’s van onze experts nemen.
Wil je net als Bart een dronefoto maken? Dan kun je uit zijn metadata leren dat hij hiervoor een DJI Drone heeft gebruikt. Daarnaast zie je aan de brandpuntafstand dat Bart een groothoeklens heeft gebruikt. Door deze grote hoek kan hij een groot gebied van boven vastleggen.
De foto links is gemaakt door onze collega Bart Dooremalen.
Uit de metadata van de afbeelding komen de volgende gegevens:
De foto rechts is gemaakt door onze collega Frank Jordan.
Uit de metadata van de afbeelding komen de volgende gegevens:
Misschien wil je wel beginnen met macrofotografie en net zulke prachtige macrofoto’s maken als onze collega Frank. In zijn beelden is een prachtige bokeh te zien. Aan de metadata van de foto is te zien dat Frank dit wist te bereiken met een hoog diafragma (f/10). Door dit grote diafragma kon Frank scherpstellen op de hele libelle in plaats van een deel daarvan. Omdat Frank dusdanig ver ingezoomd had, was de achtergrond vervaagd. Door de lage ISO-waarde kun je zien dat Frank in lichte omstandigheden heeft gefotografeerd.
Het vastleggen van een bewegend object of bewegend water is een uitdaging. Misschien kun je wat leren van de metadata van Alex. Uit deze data blijkt namelijk dat hij een korte sluitertijd heeft gebruikt, waardoor hij de druppel kon bevriezen. De ISO-waarde is laag, waardoor er geen ruis te zien is op de foto.
Deze foto is gemaakt door onze collega Alex Plomp.
Uit de metadata van de afbeelding komen de volgende gegevens:
Zoals je leest, kun je veel leren van de metadata. Deze gegevens kun je vervolgens in gedachten houden wanneer je zelf weer op pad gaat om te fotograferen. Houd er wel rekening mee dat veel beeldmakers hun foto’s bewerken. Hierdoor kan een beeld scherper lijken en de kleuren warmer. Daarnaast weet je ook niet welke accessoires de maker heeft gebruikt. Misschien had diegene wel een reflectiescherm mee of een filter voor de lens gezet. Bedenk dus dat metadata waardevol is, maar niet allesbepalend voor het beeld.