De Olympus OM-D E-MX1

Op donderdag 24 januari 2019 is de Olympus E-MX1 geïntroduceerd, hét vlaggenschip van Olympus, zoals ze het zelf zeggen. Veel onderdelen van de camera zijn hetzelfde gebleven als bij de OM-D E-M1 Mark II, zoals de sensor, het aantal megapixels en beeldprocessor. Verschillen gaat u vooral vinden bij de geïntegreerde verticale grip, de reactietijd, een verbeterd autofocussystem en een robuuste behuizing.


Bekijk de Olympus OM-D E-M1X hier!

 

Eerste beelden Olympus OM-D E-MX1

Bent u benieuwd naar hoe de Olympus OM-D E-MX1 eruit ziet en welke mooie beelden gemaakt kunnen worden met deze systeemcamera? Kijk dan onderstaande video.

Bekijk de Olympus OM-D E-M1X hier!

 

Snelheid en beeldkwaliteit

De E-M1X is sneller dan voorgaande modellen. De E-M1X beschikt over twee TruePicVIII high-speed beeldprocessors, waarmee onder andere de opstarttijd en hersteltijd vanuit slaapmodus korter duurt. De dubbele processors zorgen ook voor ondersteuning van twee supersnelle USH-II SD-kaartsleuven en nieuwe opnamefuncties als Handheld High Res Shot, Live ND en Intelligent Subject Detection AF.

Beeldkwaliteit komt de camera ten goede dankzij de 20,4 MP Live MOS-sensor met een nieuwe coating. Foto’s kunnen gemaakt worden met een resolutie van maximaal 80 MP met ‘Tripod High Res Shot’. Vanuit de hand stabiele opnames maken is ook mogelijk met behulp van de ‘Handheld High Res Shot’. Beelden worden dan geschoten in een resolutie van maximaal 50 MP zonder tekenen van onscherpte.

Naast fotograferen is de OM-D E-M1X ook zeer geschikt voor het maken van video’s. De camera beschikt over het Cinema 4K filmformaat met een resolutie van 4096 x 2160. In combinatie met de 5-assige en elektronisch beeldstabilisatie kunt u 4K en C4K-opnamen maken met drie verschillende niveaus van bewegingscompensatie. In veranderde lichtomstandigheden ondersteunt de E-M1X log-opnamen. In de 'Log-modus' is er geen verlies van details in schaduwen of hooglichten. Daarbij worden de video’s opgenomen in Full HD met 120 fps.

Verbeterd autofocussysteem en beeldstabilisatie

Het autofocussysteem van de OM-D E-M1X is volledig herzien. Voortbouwend op de 121-punts all-cross-type Fase Detection AF-sensor gebruikt deze camera informatie van de autofocus van reeds opgenomen beelden om snelle onvoorspelbare bewegingen en veranderingen in snelheid van het ontwerp te detecteren en te volgen. Met behulp van de functie 'Intelligent Subject Detection', waarbij de camera automatisch voorwerpen kan herkennen en volgen, en de ingebouwde joystick waarmee u het focusgebied kunt selecteren wordt scherpstellen een peulenschil. Zelfs onder slechte lichtomstandigheden kunt u goed scherpstellen, dankzij de ‘low-light AF met een belichtingscorrectie van -6. Zo hoeft u zich enkel op de compositie van de foto te concentreren.

De ingebouwde beeldstabilisatie is bij de E-M1X nog verder verbeterd dankzij een herontwikkelde gyrosensor. In combinatie met een M.Zuiko IS PRO-lens wordt het mogelijk om de 5-assige beeldstabilisatie te compenseren tot ongeveer 7.5 stops. Nu kunt u ook gemakkelijk uit de losse hand fotograferen en bent u niet meer beperkt tot het gebruik van een statief voor stabiele opnamen. 

 

Veldsensoren en andere nieuwe functies

De OM-D E-M1X beschikt over nieuwe functies zoals zogenoemde veldsensoren en functies als de 'Pro Capture Mode', 'Live ND', 'Anti-Flicker', 'Flicker Scan' en een verbeterde WiFi-functie. De veldsensoren kunt u toevoegen om meer gedetaileerde informatie aan uw foto's te geven, zoals GPS, temperatuur, manometer en een kompas. Ook locatie-informatie, de hoogte en de richting van de camera kunt u toevoegen aan de uitgebreide informatie van uw opnamen.

De functie ‘Pro Capture Mode’ uit de E-M1 Mark II is bij de E-M1X terug te vinden. U kunt tot 35 beelden vastleggen op het moment dat u de ontspanknop indrukt. Zo hoeft u dus ook nooit meer een shot te missen! De nieuwe WiFi-functie stelt u in staat om draadloze tethered-opnamen te maken en deze ook draadloos over te zetten via het besturingssoftware 'Olympus Capture'.

Naast de vele veldsensoren beschikt de camera ook over 'Live ND-functie'. Deze functie kunt u vergelijken met het gebruik van een ND-filter. Via de zoeker kunt u zien wat het effect is van de Live ND-functie voordat u het toepast. U heeft keuze uit vijf niveaus: ND2 (1 stops), ND4 (2 stops), ND8 (3 stops), ND16 (4 stops) en ND32 (5 stops). De 'anti-flickerfunctie' zorgt ervoor dat de frequentie van kunstmatige lichtbronnen worden waargenomen en de sluiter enkel zal activeren op het moment dat het licht zijn maximale helderheid heeft. Zo worden kleurverschillen tussen opeenvolgende beelden voorkomen. De functie ‘Flicker Scan’ zorgt ervoor dat strepen die verschijnen tijdens 'Silent Mode' en het maken van video’s onderdrukt worden. Zo heeft u de tijd om de sluitertijd te fine-tunen.

Hoger niveau OM-D-weerafdichting en duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van de OM-D E-M1X is er gekeken hoe de weersbestendige behuizing naar een hoger niveau getild kan worden. Door het uitvoeren van verschillende tests is de camera zo ontworpen dat u in staat bent om in de meest extreme weersomstandigheden kunt blijven fotograferen. De E-MX1 is nog meer stof-, spatwater- en vorstbestendig.

Om ervoor te zorgen dat de sensor stofvrij is beschikt het stofreductiesysteem over een verbeterd Super Sonic Wave Filter (SSWF) met een speciale coating. Dit systeem trilt 30.000 keer per seconde. Verbetering in duurzaamheid en betrouwbaarheid is te zien bij de warmteafvoer en de levensduur van de sluiter van maar liefst 400.000 bewegingen.

 

De ingebouwde batterijgrip

Bij voorgaande modellen is het noodzakelijk om een losse batterijgrip aan te schaffen op het moment dat u meer foto’s op één volle accu wilt schieten. Bij de Olympus E-MX1 zit de batterijgrip er ingebouwd. In deze batterijgrip is er ruimte voor twee BLH-1 batterijen, waarmee u tot 2.580 beleden kunt vastleggen voordat de accu’s opnieuw opgeladen moeten worden. Met behulp van een USB Power Delivery kunt u de batterijen binnen ongeveer twee uur opladen.

 

Geïntegreerde verticale handgreep en herzien ontwerp

De Olympus E-MX1 heeft een geïntegreerde verticale handgreep waarmee u naast in de landschapsmodus ook nu eenvoudig in de portretmodus kunt fotograferen. De verticale handgreep biedt professionals die extra veiligheid en betrouwbaarheid bij het vasthouden van de camera. Daarbij zitten de knoppen in beide modi op dezelfde plek. Het fotograferen wordt voor u een stuk makkelijker gemaakt! Wat verder aangepast is, is de lay-out, de vorm en de hoogte van alle knoppen en schakelaars van de camera. Het ontwerp is nu zo opgebouwd dat gebruikers zich kunnen concentreren op het maken van foto’s via de zoeker. Naast de standaard vergrendelschakelaar, is er een C-lock-schakelaar ontworpen. Hiermee kunt u de besturingselementen in de verticale positie vergrendelen en zelf kiezen welke besturingselementen u wilt vergrendelen.

Conclusie

De Olympus OM-D E-M1X wordt in de markt gepresenteerd voor fotograferen die bezig zijn met natuurfotografie, documentaire fotografie en sportfotografie. En terecht! Met de vertrouwde punten van de OM-D E-M Mark II en verbeterde functies, zoals een ingebouwde batterijgrip en beeldstabilisatie, weersbestendige behuizing, verbeterde autofocus en de mogelijkheid om vanuit de losse hand foto’s te maken, bent u klaar voor elke foto-opdracht!

Bekijk de Olympus OM-D E-M1X hier!