Monitoren voor grafisch werk: welke is geschikt voor mij?

Bij de aanschaf van een monitor zijn beeldschermgrootte, resolutie, design en niet te vergeten de prijs vaak beslissende criteria. Bij creatief werk spelen echter nog een aantal heel andere factoren een rol. Denk bijvoorbeeld aan de kleurgetrouwheid en kleurzuiverheid

Bijna iedereen kent wel situaties waarin dingen er op de monitor heel anders uitzien dan op de laptop, of op de computer van een collega. Of dat afdrukken duidelijk afwijken van de weergave op het beeldscherm. Het probleem: als gebruiker weet u niet, waar in de workflow de fout zit. Ligt het aan de monitor, of aan de instellingen? Zijn het de kleurinstellingen van het besturingssysteem, of de fotobewerkingssoftware? Ligt het probleem misschien aan de printer? Of is het zelfs een combinatie van meerdere oorzaken? Uit ervaring weten we echter dat de monitor vaak de hoofdoorzaak van dit soort fouten is. Eén ding is in ieder geval duidelijk: zonder een professionele, gekalibreerde monitor, die grafische bestanden zonder afwijking weergeeft, is het niet mogelijk om kleurecht te werken en is het resultaat een kwestie van geluk. Het beeldscherm staat dus aan het begin van elke kleurgetrouwe workflow. Maar wat maakt een monitor precies geschikt voor grafisch werk?

 

Hoe genereert een monitor kleuren?

Een monitorpixel bestaat uit een rode, een groene en een blauwe subpixel. Iedere subpixel heeft de beschikking over 256 helderheidsstappen. Een marktconforme monitor met 8 bit heeft theoretisch 256*256*256, dus meer dan 16,7 miljoen, mogelijkheden om iedere pixel in de gewenste kleur te mengen. Slechts één van deze combinaties is juist, alle andere zijn fout. Een rode kleur blijft weliswaar rood, maar bij grafische content, waar het op de kleinste nuancen aankomt, zorgen zelfs kleine onnauwkeurigheden voor zichtbare afwijkingen. Daardoor geeft de monitor niet het werkelijke beeld weer, maar een soort illusie. Dit beeld wordt vervolgens bewerkt en geoptimaliseerd, hoewel het niet overeenkomt met de echte bestandsinhoud. Dit leidt vaak tot afwijkingen, aangezien niet de visuele indruk van de fotoredacteur, maar het echte bestand naar de printer wordt gestuurd. De print is vaak te licht, te donker, verkleurd, of de contrasten kloppen niet.

 

Grote nauwkeurigheid in de kleurenworkflow

Om te kunnen garanderen dat de weergave op de monitor overeenkomt met de bestandsinhoud, moet de gebruikte display aan twee voorwaarden voldoen: Ten eerste moet hij geoptimaliseerd zijn voor de speciale eisen van grafische content. Ten tweede moet hij – aangezien iedere monitor veroudert – kalibreerbaar zijn. Deze kalibratie moet regelmatig en foutloos gebeuren.

 

Correctie van homogeniteit en kleurzuiverheid

Geen enkel monitorpaneel is wat betreft helderheid en kleurzuiverheid af fabriek volledig homogeen. Ieder paneel is op sommige plekken donkerder dan op andere en op enkele plaatsen verkleurd. Dat hangt samen met de bouwwijze en uit zich bij ieder LCD-paneel op een andere manier. Bij de bewerking van grafische bestanden is het belangrijk dat u zeker weet dat schaduwen of verkleuringen daadwerkelijk uit het bestand komen, en niet door de monitor worden veroorzaakt.

 

Kleurruimte

Gangbare monitoren geven meestal niet meer dan de sRGB-kleurruimte weer. De verreweg grotere Adobe RGB-kleurruimte, die ideaal is voor grafische toepassingen, kunnen ze niet weergeven. Beeldschermen met een groot kleurbereik, zoals de EIZO ColorEdge CS2730, zijn wel in staat om de volledige Adobe RGB-kleurruimte weer te geven. Daarnaast geven ze een groot aantal relevante drukkleurruimtes weer.

 

Kalibratie - wat is dat precies?

Het basisprobleem: we weten alleen welk beeldsignaal de computer aan de monitor doorgeeft. Wat de monitor hiervan maakt, weten we niet. We missen een feedbacksignaal. Dat wordt tijdens het kalibratieproces gecreëerd. Met behulp van een kalibratiesensor en kalibratie-software vindt er een vergelijking plaats tussen vooraf gedefinieerde kleurcommando's en de werkelijke monitorweergave. Over het algemeen wijkt deze weergave in een bepaalde mate af van de input. Dat is echter pas de eerste stap. Hierna moeten deze fouten ook nog gecorrigeerd worden.

 

Hardware- of softwarekalibratie

Om fouten te corrigeren zijn er twee methodes: de hardware- en de softwarekalibratie. Voor beide vormen zijn een kalibratiesensor en kalibratiesoftware nodig. Bij de softwarekalibratie wordt een correctieprofiel aangemaakt, dat het signaal van de grafische kaart compenseert met een signaal dat precies tegengesteld is aan de fouten van de monitor. Samen met de monitorfouten leveren deze signalen een zuivere beeldweergave.

 

Bij de hardwarekalibratie blijft het beeldsignaal onaangetast. Hierbij wordt juist de monitor aangepast, door de Look-Up-Table (LUT), oftewel de interne kleurtoewijzingstabel van de monitor, te wijzigen. Zodoende wordt de mengverhouding van de subpixels gecorrigeerd. Hardwarekalibratie heeft de voorkeur aangezien die, in tegenstelling tot de softwarekalibratie, niet met kwaliteitsverlies gepaard gaat. Daarom kan bij alle ColorEdge-monitoren van EIZO de hardware worden gekalibreerd. De modellen uit de CG-reeks hebben een ingebouwde kalibratiesensor, die een automatische kalibratie mogelijk maakt. Dat spaart tijd en geld.

 

16-bit Look-up table

In plaats van een 8-bit-Look-Up Table beschikken de monitoren uit de EIZO ColorEdge-serie over een 16-bit-Look-Up Table. Daardoor hebben ze niet enkele miljoenen, maar enkele miljarden kleurtinten tot hun beschikking. Hiermee hebben ze, ondanks alle correcties en kalibraties, ook in een 10-bit-workflow altijd genoeg kleurnuances om overgangen perfect weer te geven.

 

Samenvatting: wat moet een grafische monitor bieden?

Een grote kleurruimte, nauwkeurige kleurweergave, een gelijkmatige kleurweergave en helderheid én betrouwbare en intuïtieve software voor kleurenbeheer.

 

Een overtuigend totaalpakket!

Naast de visuele kwaliteit beschikken de ColorEdge-monitoren van EIZO over een aantal andere belangrijke eigenschappen. Ze zijn perfect in te stellen, in hoogte en kanteling, en zijn op effectieve wijze ontspiegeld. Een afschermkap vermindert de reflecties en zorgt voor een nauwkeurigere weergave. Daarnaast geeft EIZO vijf jaar on-site garantie. Daarom zijn de ColorEdge-monitoren het ideale en betrouwbare gereedschap voor grafische toepassingen. Onnodige correctierondes en misdrukken behoren tot het verleden. Bekijk hier de EIZO ColorEdge-serie!

 

Terug naar de overzichtspagina